RBCZ Keuzehulp Orthomoleculaire Therapie
27 Nov, 2024
Door Armelle Demmers
De RBCZ (Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg) Keuzehulp Complementaire Zorg kan de patiënt in staat stellen om samen met zijn reguliere zorgverlener tot een keuze te komen voor ondersteunende en passende zorg. De aanbevelingen zijn gebaseerd op de wetenschappelijke inzichten tot augustus 2023. De Keuzehulp voor Orthomoleculaire Therapie is onderdeel van de RBCZ Keuzehulp Complementaire Zorg1 en is opgesteld voor zes veelvoorkomende aandoeningen. Aanbevelingen zijn gedaan volgens de SORT-methode. Ervaren verbetering van klachten en kwaliteit van leven door de patiënt staan hierbij centraal.
De RBCZ Keuzehulp Complementaire Zorg is een van de tools, die ontwikkeld is in het project Communicatie en verwijzing Complementaire Zorg (COCOZ). Het project komt voort uit een behoeftepeiling die gedaan is door de werkgroep onderzoek RBCZ. Er zijn toen verschillende projecten voorgelegd aan de aangesloten beroepsorganisaties, waaronder de MBOG (Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde). Er is met meerderheid van de stemmen gekozen. RBCZ heeft het project gefinancierd.
De Keuzehulp omvat zes indicaties: lage rugpijn, depressieve klachten, aanhoudend lichamelijke klachten, burn-out, chronische vermoeidheid en het prikkelbare darmsyndroom. De keuze voor deze zes indicaties zijn als resultaat uit drie proeftuinen gekomen, die tussen 2021 en 2023 vier keer bijeengekomen zijn in samenwerking met het Van Praag Instituut. De proeftuinen bestonden uit therapeuten van diverse complementaire therapievormen en uit reguliere zorgverleners uit verschillende zorgdisciplines. De wetenschappelijke onderbouwing voor de aanbevelingen bij deze zes indicaties is uitgevoerd door het Louis Bolk Instituut.
Lees het gehele artikel vanaf pagina 32 in OrthoFyto 6/24.
Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.
Bronvermelding:
1. De Graaf T. COCOZ-2 genereert ‘keuzehulp’ voor reguliere zorgverleners. Vakblad Natuurlijke en Integrale Gezondheidszorg editie 5 2024 p.36-41.
2. Ebell, M. H., Siwek, J., Weiss, B. D., Woolf, S. H., Susman, J., Ewigman, B., & Bowman, M. (2004). Strength of Recommendation Taxonomy (SORT): A patient-centered approach to grading evidence in the medical literature. Journal of the American Board of Family Practice, 17(1), 59–67.
3. mbog.nl/Evidence-Orthomoleculaire-therapie-MBOG.pdf