Onderzoek naar resveratrol
04 Oct, 2016
Op 21 september was het wereldwijd Wereld Alzheimer Dag, in OrthoFyto-nieuws daarom aandacht voor de ziekte van Alzheimer. Nederland telt op dit moment 256.000 mensen met dementie, in 2050 zal ruim een half miljoen mensen lijden aan dementie.
Het gebruik van een uitgebalanceerde Mediterrane voeding, gecombineerd met voldoende lichaamsbeweging biedt kansen om het begin van dementie en de progressie van dementie te vertragen. In een dergelijk dieet past een ruim gebruik van vette vis, groenten, fruit, olijfolie en noten, in plaats van vlees en volle zuivel. Aandacht dient uit te gaan naar een voeding met hoogwaardige producten, gegeten in een prettige sfeervolle ambiance. De voeding kan eventueel aangevuld worden met een laag gedoseerde multivitamine om tekorten in vitamine B12, foliumzuur, vitamine D en zink te voorkomen (Lourida, 2013).
Bij dementie is het voorkomen van ondervoeding het allerbelangrijkst in het vertragen van de progressie van dementie. Door onder andere een goede mondverzorging, een belevingsgerichte benadering (bv. geduldig omgaan met slikklachten, uitgaan van de beleving van de cliënt) en aanvullende medische voeding kan cognitieve achteruitgang in zeer beperkte mate verhindert worden.
Wereldwijd wordt (voedings)onderzoek uitgevoerd naar de oorzaken, mogelijke preventie en behandeling van dementie. Zo publiceerden onderzoekers van de Georgetown Universiteit in het tijdschrift Neurology onderzoek naar resveratrol. In deze RCT bleek resveratrol invloed te hebben op fysiologische indicatoren voor de ziekte van Alzheimer. De looptijd van de studie was een jaar. Bij aanvang van de studie ontvingen deelnemers 500 mg per dag en deze dosering werd iedere 13 weken verhoogt met 500 mg, eindigend met 1000 mg resveratrol twee keer per dag. Resveratrol bleek de bloedhersenbarrière te passeren. Aan het einde van de studie bleek het hersenvolume van de resveratrolgroep minder te zijn afgenomen en waren indicatoren voor de ziekte van Alzheimer in het bloed verlaagt ten opzichte van de controlegroep. Vervolgonderzoek is beslist noodzakelijk.
Het hele artikel is hier te lezen.
Bron:
Lourida, I., Soni, M., Thompson-Coon, J., Purandare, N., Lang, I. A., Ukoumunne, O. C., & Llewellyn, D. J. (2013). Mediterranean diet, cognitive function, and dementia: a systematic review. Epidemiology, 244), 479-489. doi: 10.1097/EDE.0b013e3182944410
Turner, R. S., Thomas, R. G., Craft, S., van Dyck, C. H., Mintzer, J., Reynolds, B. A., … Alexopoulis, G. (2015). A randomized, double-blind, placebo-controlled trial of resveratrol for Alzheimer disease. Neurology, 85(16), 1383–91. http://doi.org/10.1212/WNL.0000000000002035