Specifieke darmbacterie kan suiker-cravings verminderen
19 Feb, 2025
Veel mensen hebben een voorkeur voor zoet, wat kan leiden tot een overmatige consumptie van suikerrijke producten. Die suikerinname draagt bij aan de toename van het aantal gevallen van diabetes. De exacte mechanismen achter de ontwikkeling van overmatig suikerinname zijn echter nog onduidelijk.
In deze studie tonen de onderzoekers aan dat bij patiënten en muismodellen met diabetes de expressie van de vrije vetzuurreceptor Ffar4, een receptor voor langketenvetzuren, verminderd is. En dat deze verminderde expressie samenhangt met een hoge suikerinname.
Om te ontdekken hoe deze samenhang tot stand komt, verwijderden de onderzoekers de intestinale Ffar4 bij diabetische muizen. Dit leidde tot een afname van de darmbacteriënsoort Bacteroides vulgatus en het metaboliet pantothenaat, een vorm van vitamine B5. Pantothenaat is in dit kader belangrijk omdat het de secretie van GLP-1 bevordert, een hormoon dat de suikerpreferentie remt door de afgifte van hepatisch FGF21 te stimuleren, wat op zijn beurt het energiemetabolisme reguleert. Door diabetische muizen pantothenaat te geven of hun darmen te koloniseren met Bacteroides vulgatus, verminderde hun voorkeur voor suiker significant.
Deze bevindingen werpen nieuw licht op de belangrijke rol van de interactie tussen darmbacteriën, de lever en de hersenen bij suikerbehoefte en metabolische regulatie. Ze suggereren bovendien dat pantothenaat of Bacteroides vulgatus, een mogelijke behandeloptie is om de suikerbehoefte en stofwisseling te reguleren.
Bronvermelding:
Zhang, T. & et al. (2025). Free fatty acid receptor 4 modulates dietary sugar preference via the gut microbiota. Nature Microbiology, 10: 348-361.