Suiker beperken tijdens de eerste duizend dagen

12 Dec, 2024

Onderzoek heeft aangetoond dat voeding in de vroege levensfase invloed heeft op de metabole gezondheid op latere leeftijd, maar het is vaak moeilijk om de impact van specifieke voedingsstoffen apart te onderzoeken. In een recente studie van Gracner en collega’s gepubliceerd in Science werd echter gebruikgemaakt van een bijzondere situatie die ontstond door de plotselinge afschaffing van suikerbeperkingen in het Verenigd Koninkrijk na de Tweede Wereldoorlog. Suiker was de enige voedselgroep waarvan de consumptie snel toenam nadat de rantsoenering eindigde. Andere voedingsmiddelen werden ook beperkt en later weer vrijgegeven, maar vooral de impact van de suikerbeperkingen is bijzonder goed te onderzoeken door deze situatie.

De onderzoekers gebruikten gegevens uit de UK Biobank om het effect van suikerbeperkingen tijdens de eerste duizend dagen van het leven (van conceptie tot de eerste twee levensjaren van het kind) te bestuderen, met een focus op diabetes type 2 en hypertensie. De suikerrantsoenering beperkte de suikerinname tot niveaus die binnen de huidige voedingsrichtlijnen vallen, waarna de consumptie bijna verdubbelde direct na de afschaffing van de rantsoenering in 1953. Het onderzoek toonde aan dat een lage blootstelling aan suiker in de vroege levensfase het risico op diabetes type 2 en hypertensie met respectievelijk ongeveer 35 en 20 procent verlaagde. Bovendien werd de ziekte respectievelijk vier en twee jaar later vastgesteld bij de groepen die tijdens de vroege levensfase minder jaren blootgesteld waren aan suiker.

Het beschermende effect was al zichtbaar bij een beperkte blootstelling tijdens de zwangerschap en het effect werd sterker naarmate de suikerbeperkingen langer duurden. Vooral na zes maanden, wanneer baby's waarschijnlijk begonnen met het eten van vast voedsel. De blootstelling aan suikerbeperkingen in de baarmoeder alleen was al verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de vermindering van het risico op diabetes of hypertensie. Deze resultaten benadrukken het belang van suikerrestrictie gedurende de zwangerschap en de eerste levensfase van een kind in het voorkomen van chronische aandoeningen op latere leeftijd.

Bronvermelding:
Gracner, T., Boone, C., & Gertler, P. J. (2024). Exposure to sugar rationing in the first 1000 days of life protected against chronic disease. Science, eadn5421.

is farmaceutisch wetenschapper en natuurgeneeskundige. Ze werkt als freelance medisch tekstschrijver voor verschillende organisaties en tijdschriften. Daarnaast heeft ze een praktijk gespecialiseerd in darmgerelateerde gezondheidsproblemen.

Laat een reactie achter