Synbiotisch mondspoelmiddel helpt mondslijmvliesontsteking voorkomen bij bestraling

22 Dec, 2022

Jaarlijks moeten ruim 60.000 mensen bestraling ondergaan, als onderdeel van een behandeling tegen kanker. Van hen ervaart een groot deel hinder van een pijnlijke mond. Voor mensen met hoofd- en halskanker bijvoorbeeld is dat wel 80-100 procent. Mucositis is een ontsteking van het mondslijmvlies. Niet alleen de pijn is vervelend, maar ook eten en kauwen lukt niet meer zo goed vanwege de pijn, en het mondslijmvlies maakt minder spijsverteringsenzymen aan. Een pijnlijke mond door bestraling kan dus ook de voedingsconditie verminderen, juist in een tijd waarin het lichaam goede voeding nodig heeft.

Onlangs is onderzoek uitgevoerd naar de werking van een synbiotisch mondspoelmiddel (een combinatie van pre- en probiotica) bij mensen met mondkanker. Deelnemers aan de studie hadden veel minder vaak last van een pijnlijke mond en de ernst van de mondslijmvliesontsteking was aanzienlijk minder als deelnemers het synbioticum gebruikten.

In het onderzoek ontvingen alle 62 patiënten gedurende zes weken de gebruikelijke behandeling voor mucositis, maar in de interventiegroep werd synbiotisch mondwater voorgeschreven en in de controlegroep werd normaal zout mondwater voorgeschreven. De interventiegroep toonde een significante vermindering van de ernst van de mucositis. De incidentie van ernstige mucositis (graad 3) tijdens de behandelingsperiode was 11,59 procent in de interventiegroep tegen 36,45 procent in de controlegroep (p < 0,001).

In Nederland zijn verschillende probiotische producten verkrijgbaar die specifiek geschikt zijn voor de mond. Het is onduidelijk of synbiotisch mondwater ook de mucositis die door chemotherapie ontstaat kan verminderen, maar deze uitkomsten suggereren dat daar wellicht ook een gunstige werking te verwachten zou kunnen zijn.

Bronvermelding:
Manifar, S., Koopaie, M., Jahromi, Z. M., & Kolahdooz, S. (2022). Effect of synbiotic mouthwash on oral mucositis induced by radiotherapy in oral cancer patients: a double-blind randomized clinical trial. Supportive care in cancer : official journal of the Multinational Association of Supportive Care in Cancer, 31(1), 31.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter