Tips voor het verlagen van de bloeddruk

02 Dec, 2024

Je merkt er niets van en toch ondermijnt het je gezondheid: een hoge bloeddruk. Hypertensie is een veelvoorkomend probleem, een op de vier mensen heeft het en dit aantal neemt verder toe naarmate de leeftijd vordert.

Door voeding en leefstijlaanpassing is er veel zelf te doen aan een hoge bloeddruk: aandacht voor ontspanning, meer bewegen, minder zout, rodebietensap drinken, een mediterraan dieet. Ook kun je beter het gebruik van suiker, drop en zoethout (in kruidenthee) vermijden. Zorgen voor een gezond lichaamsgewicht is ook belangrijk. Een aantal kruiden zijn directe antihypertensiva, zoals hibiscus, pycnogenol, gember en knoflook.

Recent is ook de anti-hypertensieve werking van spirulina in wetenschappelijk onderzoek bevestigd. Het resultaat van de systematische review toont aan dat spirulinaconsumptie de systolische bloeddruk (WMD: -4,41 mmHg, 95% CI: -6,74 tot -2,07) alsook de diastolische bloeddruk verlaagt (WMD: -2,84 mmHg, 95% CI: -4,65 tot -1,03). De grootste effecten werden waargenomen bij mensen met hypertensie, overgewicht en bij mensen ouder dan vijftig jaar. Daarnaast suggereren de resultaten dat een interventieperiode van meer dan acht weken nodig is voor klinisch significante effecten. Dit biedt een leidraad voor zorgprofessionals bij het implementeren van spirulinasupplementen als aanvullende therapie.
Drie tot zes gram spirulina per dag heeft naast een bloeddrukverlagend effect ook een goede werking op de algehele gezondheid, met name op het energieniveau. Meer over spirulina is te lezen in de rubriek Plant van Geert Verhelst van OrthoFyto 3/2023.

Bronvermelding:
Shiri, H., Yasbolaghi Sharahi, J., Alizadeh Sani, M., Mousavi, S. M. J., Nematollahi, M. H., Soleimani, A. A., Amri, J., & Panahi, G. (2024). The Effect of Spirulina Supplementation on Blood Pressure in Adults: A GRADE-Assessed Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Phytotherapy research, online voor gedrukte versie. 10.1002/ptr.8377.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter