OrthoFyto, editie 1/17
30 Jan, 2017
OrthoFyto 1/17
De januari editie heeft als OF FOCUS ‘Metabool Syndroom’ I van IV. Met onder andere een mooi artikel van Tanja Visser over ‘Voeding bij Metabool Syndroom’.
* Voorwoord: MetS, I van IV – door Ellen Vunderink
* Rubriek Interacties: Quercetine bij Metabool Syndroom – door Han Siem
* Ortho: De back-to-the-future kPNI ‘Study of Origin’ – door Fleur Kortekaas
* Ortho Jouw Voeding: Genezen – door Anna Kruyswijk-van der Heijden
* OF FOCUS: Metabool Syndroom: de ontspoorde stofwisseling – door Fleur Kortekaas
* OF FOCUS: Inleiding op Metabool Syndroom – door Jochem Bögemann
* OF FOCUS: De verstoorde stofwisseling bij Metabool Syndroom – door Peter Voshol
* OF FOCUS: Metabool Syndroom in de behandelpraktijk – door Annette ter Heijden
* OF FOCUS: Voeding bij Metabool Syndroom – door Tanja Visser
* Ortho: Ons zelfgenezend vermogen steunt op autacoiden – door Prof. dr. Jan M. Keppel Hesselink
* Fyto: Patiënt met de ziekte van Menière genezen met de 4 natuurkwaliteiten – door Renée Koenders en Esther Tenhagen
* Fyto plant: Bittermeloen – door David Gast
Voorwoord: MetS, I van IV
Welvaartsziekte, een woord dat voor mijn gevoel te vaak en te gemakkelijk wordt gebruikt. ‘Ziekten die veroorzaakt worden door welvaart’ zeggen mensen vaak als ik vraag wat ze bedoelen. En: ‘doe nou niet zo ingewikkeld, je weet best wat ik bedoel’. Dat is waar. Het roept alleen weerstand in me op. Te vaak heb ik de indruk dat met een welvaartsziekte een ziekte wordt aangeduid die we aan onszelf te danken hebben, een ziekte die we (dus) zelf zouden hebben veroorzaakt. En dat is precies mijn probleem met het woord welvaartsziekte.
Onze maatschappij maakt het niet gemakkelijk om gezond te leven. De plaatsen waar we eten kopen, of dat nou winkels, restaurants of benzinestations zijn, bieden voor het overgrote deel voedingswaren aan die niet zo goed zijn voor onze gezondheid. Als je ‘gewoon’ kiest uit het aanbod dat er is, dan is de kans groot dat je ongezonde dingen neemt die in meer of mindere mate een verslavende werking hebben.
In het televisieprogramma ‘Hoe word ik 100?’ gebaseerd op het boek ‘Hoe word je 100’ van William Cortvriendt (via Uitgeverij Lucht) is voor heel Nederland helder geworden wat de invloed van voeding en beweging op gezondheid is. De reactie van de diabetespatiënt die na een week kon stoppen met medicatie en insuline: ‘Waarom heeft mijn internist dat nooit tegen me gezegd?’ raakte veel mensen. Het bevestigt voor mij dat mensen niet willens en wetens welvaartsziekten ontwikkelen.
We willen u, onze lezer, graag de juiste informatie geven om uw cliënten op een toegankelijke manier uit te leggen wat gezond is en hoe gezondheid werkt. Daarom is dit de eerste OrthoFyto over het Metabool Syndroom (MetS) en volgen er nog drie die diep ingaan op deze materie.
Hoofredacteur OrthoFyto