OrthoFyto, editie 2/2019
11 Apr, 2019
De april editie heeft als OF FOCUS ‘Voeding en psyche’. Met onder andere een mooi artikel van Els Cornelis over ‘De verslavende verleider glutamaat’.
* Voorwoord: Soms voel ik me best oud – door Ellen Vunderink
* Ortho Jouw Voeding: Stress en de maakbare wereld – door Anna Kruyswijk-van der Heijden
* Interacties: Medicatie veilig slikken rond de zwangerschap – Door Han Siem
* OF FOCUS: De verslavende verleider glutamaat – door Els Cornelis
* OF FOCUS: Verslavend voedsel put het endorfinesysteem uit – door Lucas Flamend
* OF FOCUS: Kleine stapjes – door Rineke Dijkinga
* OF FOCUS: De darm-hersenas als route naar autisme – door Els Smits
* Fyto: Kruiden bij depressiviteit – door Geert Verhelst
* Fyto: Bodempijn – door Rineke Dijkinga
* Column: Zwavel – door Angélique De Beule
Voorwoord: Soms voel ik me best oud
Meestal heb ik geen enkel besef van leeftijd, noch van mezelf, noch van anderen, maar soms voel ik me best oud. Bijvoorbeeld als het gaat over popconcerten waar ik bij was. En ook als ik denk aan hoe vies ik als kind kon zijn als ik terugkwam van buiten spelen. Modder tot op mijn ondergoed en in- en ingelukkig. Ik kan me niet herinneren dat mijn moeder daarover mopperde terwijl we nog niet eens een wasmachine hadden. Mijn kinderen zijn maar heel zelden zo vies thuisgekomen.
Nu zijn er eigenlijk niet eens meer plekken in de buurt waar je zo vies kan worden. Sterker nog, niks is meer echt vies. De groenten die we kopen in de winkels zijn behoorlijk schoon, zelfs de biologische. En veel groenten groeien op een ondergrond die ze smetteloos houdt. Maar zelfs als dat niet zo is, heeft de grond niet meer de mineralen in zich die de plant nodig heeft. Mineralen die nodig zijn voor de plant om goed te kunnen groeien, en nodig voor de gezondheid van de mensen die haar eten.
In december waren Fleur Kortekaas en ik bij een congres over duurzame landbouw. we verwachtten dat we daar goed nieuws zouden horen over verduurzaming en verrijking van de bodem maar we waren een beetje beduusd door de afstand tussen de sprekers en de aarde. Het geheel was nogal abstract voor ons. Rineke Dijkinga was er ook en ze had een vergelijkbare ervaring. Vandaar dat we haar hebben gevraagd te vertellen over haar nieuwe project waar ze steeds meer analogieën ontdekt tussen de ongezondheid van de bodem en onze eigen darm-ongezondheid.
Wilt u ons weer laten weten wat u vindt van deze editie?
Heel graag! We lezen uw berichten met liefde op redactie@orthofyto.com
Ellen Vunderink
Hoofdredacteur OrthoFyto