OrthoFyto, editie 4/2024

12 Aug, 2024

De augustus editie heeft als OF FOCUS ‘Cognitie’. Met onder andere een mooi artikel van Louisette Blikkenhorst over ‘Ketonen voor een sterk brein’.

* Voorwoord: Dwalen door de mist – door Fleur Kortekaas
* Interacties: Wisselwerking tussen ketose en medicijnen – door Cindy de Waard
* OF FOCUS: Behandelopties bij milde cognitieve stoornis – door Marloes van Heijningen-Waanders
* OF FOCUS: Ketonen voor een sterk brein – door Louisette Blikkenhorst
* OF FOCUS: Wat te doen bij niet-aangeboren hersenletsel – door Dirk Zoutewelle
* Fyto: Zeedenschorsextract, een veelzijdig fytotherapeuticum - door Geert Verhelst
* Ortho: Het microbioom en pijn in de praktijk – door Vera van Randwijck
* Fyto: Kinderdoseringen in de fytotherapie - door Christella Pronk-Garard
* Essentie: Geur en cognitie - door Geert De Vuyst
* Uit de praktijk: Menstruatiepijn - door Roseline Kustner
* Optimum: Fosfolipiden houden het brein fit – door Angélique De Beule

Voorwoord: Dwalen door de mist

We zagen al tijden dat er tekenen van vergeetachtigheid waren; gesprekken maakten we al minder lang en complex, en ze viel in herhalingen. Ze had een zeer vaste dagstructuur, dat was haar geheugen als het ware. En o die sleutels; ook zelf beaamde ze soms de draad kwijt te zijn. Haar boek bleef op dezelfde pagina openliggen. Nog zelf koken en boodschappen doen, maar wel met minder beweging in de fruitmand. En de producten in haar koelkast waren om eerlijk te zijn al veel langer standaard dezelfde. Ze viel af en we maakten ons zorgen. Ze duldde geen enkele hulp.
Mantelzorg bieden was een dans om haar haar eigen regie te laten behouden - ze is wars van bemoeienis en betutteling - en prioriteiten kiezen in wat wel te bespreken. Zoals hulp inroepen van de huisarts. De laatste drie weken voor haar val keek de praktijkondersteuner ouderenzorg gelukkig al mee. Nu terugkijkend besef ik dat het dementie was, wat ik zag. Maar we hadden meerdere gesprekken met specialisten ouderenzorg nodig om tot dit besef te komen; ook wij waren er langzaam in meegegroeid. Voor haar bleek in het revalidatiecentrum dat zij niet meer naar haar thuis en zelfstandig wonen terug kon. Ons leven met elkaar gaat een nieuwe fase in.

Fleur Kortekaas
Hoofdredacteur OrthoFyto

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter