OrthoFyto, editie 5/2018

08 Oct, 2018


De oktober editie heeft als OF FOCUS ‘Lever’. Met onder andere een mooi artikel van Trudy Vlot over ‘Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD)’.

* Voorwoord: Tijd voor verandering – door Ellen Vunderink
* Ortho Jouw Voeding: Moratorium op 5G voor telecommunicatie – door Anna Kruyswijk-van der Heijden
* Rubriek Interacties: Rode gist: mogelijk alternatief voor reguliere cholesterolverlagers? – Door Han Siem
* OF FOCUS: Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) – door Trudy Vlot
* OF FOCUS: Natuurvoeding voor lever en gal – door Henny de Lint
* OF FOCUS: De Darm-leveras – door Vera van Randwijck
* Ortho: Leren van CooL – door Toine de Graaf
* Ortho: Beoordeling vitamine D-studies – door Annemieke Meijler
* Fyto plant: Bupleurum falcatum – door Fred Blaauw
* Fyto column: Mycobioom, het fungale microbioom – door Angélique De Beule

Voorwoord: Tijd voor verdieping

Veel van ons redactionele contact vindt online plaats. We mailen, bellen en skypen de hele dag door. Dat is praktisch en efficiënt. Maar soms verlangen we naar samen zitten en praten, zonder agenda en zonder vastomlijnd doel. Af en toe spreken we daarom ook ‘gewoon’ af met onze schrijvers, zodat we kunnen delen wat ons bezighoudt. Deze week waren Fleur en ik op bezoek bij Angélique De Beule, onze zeer gewaardeerde Belgische columnist. En we kwamen erachter dat we beiden stoeien met dezelfde vragen. Hoe vinden we balans tussen wat wij belangrijk vinden om over te brengen en wat de student of lezer wil weten?

De basis van het werk van Angélique is de biochemie. Zij wil graag overbrengen welke processen zich afspelen achter de interventies die ze doceert, en zo handvatten bieden om behandelingen af te stemmen op iedere individuele cliënt. Ze merkt echter meer en meer dat studenten die achterliggende processen graag voor lief nemen en het genoeg vinden als ze weten wat ze moeten doen. Wij ervaren ook dat dat onze lezers voorkeur hebben voor direct in de praktijk toepasbare ‘hands-on’informatie. Terwijl ook wij juist zo graag de achterliggende kennis meegeven.

Als je weet hoe iets werkt, geeft dat je de mogelijkheid om te spelen met de kennis die je hebt. Dan kun je je interventies aanpassen aan iedere individuele cliënt. En dat is toch wat we willen? Iedere cliënt optimale ondersteuning geven door rekening te houden met persoonlijke (eigen) aardigheden?

In deze editie focussen we op de lever. We hopen u nieuwe inzichten en praktische handvatten te geven zodat u uw cliënten optimale steun kunt geven in de verbetering van hun gezondheid.

handt. ellen

Ellen Vunderink
Hoofdredacteur OrthoFyto