OrthoFyto, editie 5/2024

15 Oct, 2024

De oktober editie heeft als OF FOCUS ‘KNO-klachten’. Met onder andere een mooi artikel van Fleur Kortekaas over ‘Kruiden tegen antimicrobiële resistentie’.

* Voorwoord: Een lans breken – door Fleur Kortekaas
* Interacties: Andrographis veilig combineren met reguliere medicatie – door Han Siem
* OF FOCUS: Kruiden tegen antimicrobiële resistentie – door Fleur Kortekaas
* OF FOCUS: Natuurgeneeskundige behandeling bij chronische sinusitis – door Marilène Dols
* OF FOCUS: Middenoorontsteking bij jonge kinderen – door Claudia van Wezel
* Fyto: De vlierbes, een potente virusremmer - door Geert Verhelst
* Ortho: Kwaliteit van leven met Parkinson waar mogelijk verbeteren – door Ilse van Bladel
* Essentie: Kwaliteit in de aromatherapie - door Geert De Vuyst
* Casuïstiek: Succesvolle inzet van fytotherapie bij dysmenorroe: een casus - door Sarah Roozendaal
* Uit de praktijk: Acute faryngitis - door Roseline Kustner
* Optimum: Stimulatie nervus vagus via het oor – door Angélique De Beule

Voorwoord: Een lans breken

Het klinkt misschien onbescheiden, maar het is mijn indruk dat we vrijwel dagelijks in onze sector klinische situaties tegenkomen, waarin een samenwerking tussen complementaire en conventionele geneeswijzen, de patiënt ten goede zou kunnen komen. Een daadwerkelijke integratie en respectvolle erkenning van de krachten van beide zorgbenaderwijzen is wellicht nu nog een utopie, maar we kunnen er wel naartoe werken. Veel traditionele kennis over natuurgeneeswijzen is naar de achtergrond verdrongen en onbekend geraakt, wat integratie en toepassing bemoeilijkt. Kennisuitwisseling en -overdracht lijkt de sleutel.
Het is onmogelijk, en zou leiden tot moedeloosheid, om altijd naar samenwerking te zoeken. Toch zijn er vaak situaties waarin we een lans moeten breken om op genuanceerde, bescheiden en beargumenteerde manier uitleg te geven over de mogelijkheden van voeding, voedingssuppletie, leefstijl en kruiden. Hiervan is de toepassing van kruiden bij infecties op dit moment waarschijnlijk de allerbelangrijkste. Vandaar deze wellicht wat activistische oproep om onze conventioneel werkende collega’s in te lichten over de mogelijkheden en toepassingen van fytotherapie in het kader van good antibiotica-stewardship. Zo kunnen we samen optrekken in de strijd tegen antibioticaresistentie en het onnodig voorschrijven van antimicrobiële middelen. Ik denk dat we zo goud in onze handen zouden hebben.

Fleur Kortekaas
Hoofdredacteur OrthoFyto

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter