Verschuiving macronutriënten zinvol bij diabetes
12 Dec, 2024
In twee gerandomiseerde klinische studies is gekeken naar de effecten van verschuiving in de voeding van koolhydraatrijk naar een eiwit- en vetrijker voedingspatroon bij mensen met diabetes type 2. De wetenschappers bekeken onder andere het vetprofiel en de aanwezigheid van levervet bij patiënten met deze aandoening.
Twee gecontroleerde onderzoeken werden geanalyseerd: één gericht op gewichtsbehoud en een ander gericht op gewichtsverlies. In beide onderzoeken werd een specifiek dieet samengesteld, waarbij het koolhydraatarmere dieet bestond uit 30 energieprocent koolhydraten, 30 energieprocent eiwitten en 40 energieprocent vetten, terwijl het conventionele diabetesdieet bestond uit respectievelijk 50 procent koolhydraten, 17 procent eiwit en 33 procent vet. Alle maaltijden werden centraal klaargemaakt en geleverd aan de deelnemers om de naleving te maximaliseren. Deelnemers mochten daarbij geen andere voedingsmiddelen of calorische dranken consumeren.
De resultaten tonen aan dat het koolhydraatarmere dieet leidde tot significante verbeteringen in het vetprofiel, waaronder een afname van triacylglycerolrijke lipoproteïnen en ongunstige small dense LDL-deeltjes (sdLDL), evenals een toename van gunstige HDL-deeltjes. Deze veranderingen traden op ongeacht gewichtsverlies, wat suggereert dat koolhydraatbeperking gunstige effecten heeft die niet afhankelijk zijn van een verandering in lichaamsgewicht. Ook leidde het koolhydraatarmere dieet tot een grotere afname van intrahepatisch vet, wat sterk correleerde met verbeteringen in het vetprofiel.
Klinisch gezien biedt een koolhydraatbeperkt, eiwit- en vetrijk dieet potentieel als effectieve behandelmethode bij dyslipidemie en metabool geassocieerde leverziekte bij patiënten met diabetes type 2. De verbeteringen in het vetprofiel en de afname van levervet zouden het risico op atherosclerose en cardiovasculaire complicaties kunnen verminderen. Deze effecten lijken samen te hangen met verbeterde insuline- en glucosespiegels na maaltijden, wat mogelijk de vetstofwisseling in de lever verbetert en de productie van atherogene lipoproteïnen vermindert. De studie laat daarnaast zien dat verbetering van de stofwisseling een belangrijk doel zou moeten zijn bij diabetes en dat dit onafhankelijk is van gewichtsverlies.
Bronvermelding:
Thomsen, M. N., Skytte, M. J., Samkani, A., Weber, P., Fenger, M., Frystyk, J., ... & Krarup, T. (2024). Replacing dietary carbohydrate with protein and fat improves lipoprotein subclass profile and liver fat in type 2 diabetes independent of body weight: evidence from two randomized controlled trials. The American Journal of Clinical Nutrition.